Beenham bereiden
40 minuten bakken
Beenham wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden. Het kost wat tijd om beenham te bereiden. Begin daarom ruim van te voren en je zet een heerlijk stukje vlees op tafel. Een beenham is al gepekeld en deze hoef je dus in principe niet te kruiden. Als je er iets speciaals van wilt maken, kan dit natuurlijk wel. Hier zijn veel verschillende variaties voor. Hieronder wordt de basis voor een beenham bereiden besproken.
Hoe een beenham bereiden?
- Een half uur voordat je begint met de bereiding van de beenham, haal je hem uit de koelkast, om hem op kamertemperatuur te laten komen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden (electrische oven, onder en bovenwarmte). Bij een gasoven kies je voor stand 5.
- Haal de beenham uit de verpakking.
- Doe een klontje olie of boter in een pan en schroei de beenham dicht. Dit doe je niet te bruin, omdat hij in de oven verder bruint. (zorg ervoor dat je pan goed heet is).
- Zet de beenham in het midden van de oven.
- Zet de kookwekker op zo een 40 minuten.
- Als de tijd voorbij is, haal je de beenham uit de oven en pak je hem meteen in met aluminiumfolie.
- Laat hem zo een 15 tot 20 minuten rusten. Dit is heel belangrijk, om te voorkomen dat er sap verloren gaat tijdens het snijden en je er een droge beenham aan overhoud!
- Als je de beenham warm gaat eten, kun je hem na het rusten meteen snijden. Wil je hem koud serveren, dan laat je hem zonder folie verder afkoelen en snijd je hem pas als je het gaat serveren.
- Een beenham snijd je meestal in plakken van ongeveer 1 cm. Maar je kunt hem natuurlijk ook dunner snijden.
Voedingswaarde beenham
per 100 gram:
Calorieen | 162 kcal |
Koolhydraten | 1,4 gram |
Vet | 9,6 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 17,7 gram |