Sushirijst koken
10 minuten
Sushi kan zich verheugen op een sterk groeiende populariteit. Na de vele sushirestaurants die ons land rijk is volgen nu de thuiskoks die graag hun gasten met zelfgemaakte sushi willen verrassen. In de supermarkt is sushirijst te koop die snel klaar is, echter dit is een mindere variant op de echte sushi. Sushirijst verdient tijd en aandacht en het is niet voor niets dat in Japan, de bakermat van sushi, een aparte opleiding bestaat om sushichef te worden.
Echte sushirijst is een witte, gepolijste rijst die een ronde korrel heeft en veel zetmeel bevat. Dit zorgt ervoor dat de rijstkorrels na afloop goed aan elkaar blijven plakken. Hier herken je de overeenkomst met risotto rijst die over dezelfde eigenschappen beschikt. Echte sushirijst is vaak afkomstig van een Japanse fabrikant en te koop in de betere supermarkt of toko. De betere soorten herken je aan de naam Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi. De rijst kan afkomstig zijn uit Japan maar ook Italië is een grote leverancier van echte sushirijst.
- Gebruik altijd echte sushi rijst.
- Was de sushi rijst in een vergiet gedurende 10 minuten.
- Laat de rijst een half uur uitlekken.
- Doe de rijst en water in een pan of rijstkoker.
- Gebruik 625 milliliter water op 500 gram rijst.
- Laat het ongeveer 10 minuten zacht koken.
- De rijst moet al het water hebben opgenomen.
- De rijst heeft een stevige bite maar is niet hard.
- Laat de rijst nog een kwartier staan met een schone doek als afdekking.
- Verwarm de rijst in een pan met wat 6 lepels azijn, suiker en zout.
- Laat de rijst niet meer koken.
- Laat de rijst afkoelen.
- Voeg desgewenst rijstazijn en suiker toe.
- De sushi rijst is klaar voor gebruik
Voedingswaarde Sushirijst
per 100 gram:
Calorieen | 84 kcal |
Koolhydraten | 18 gram |
Vet | 0,2 gram |
Vezels | 0,9 gram |
Eiwitten | 18 gram |