Tonijn bakken

3-5 minuten per zijde

Veel mensen kennen tonijn uit blik, maar een stukje verse tonijn is ook erg lekker. Als de tonijn goed gebakken is heeft het een vlezige structuur en is het licht van smaak. Let bij aankoop van de tonijn of het nog fris oogt en ruikt. Dan is de tonijn nog vers en krijg je het lekkerste resultaat. Tonijn hoort een donkerrode kleur te hebben. Tonijn bakken is vrij eenvoudig en snel klaar.

Hoe en hoelang tonijn bakken?

  • Verhit olie in een koekenpan. Lekker is met olijfolie, maar je kan hier ook een andere olie voor gebruiken. Let er op dat de pan goed heet is. Dit kun je testen door een klein druppeltje water in de pan te doen. Gaat het sissen en verdampt het water meteen dan is de olie heet genoeg.
  • Leg de tonijn in de pan. Door de hitte van de olie schroeit de tonijn snel dicht. Hierdoor blijft het lekker sappig.
  • Draai de tonijn één keer om. Afhankelijk van de dikte draai je hem na 3-5 minuten bakken om. Bak allebei de kanten even lang.
  • Na 7-10 minuten bakken is je tonijn klaar. Het is prima als de tonijn nog donkerrood is van binnen. Wil je toch liever een iets meer doorbakken stukje tonijn hebben, dan bak je beide kanten iets langer. Je stukje tonijn wordt dan wel iets droger.
  • Serveer de tonijn direct. Tonijn kan ook prima op kamertemperatuur gegeten worden.

Tonijn heeft een heerlijke smaak van zijn eigen. Je kunt het voor het bakken wat kruiden met wat zout en peper, maar je kan het van te voren marineren in een lekkere marinade. Laat de tonijn dan zeker 15 minuten in de koelkast in de marinade liggen. Hoe langer je de tonijn marineert, hoe meer de smaken in de vis trekken.

Voedingswaarde tonijn

per 100 gram:

Calorieen402 kcal
Koolhydraten0 gram
Vet1 gram
Vezels0 gram
Eiwitten21,5 gram