Tournedos bakken
11- 16 minuten
Tournedos is geen benaming voor een onderdeel van een rund, maar het is een andere vorm van de versnijding en de presentatie voor biefstuk. Het wordt versneden uit kleinhoofd of runderhaas( beter gekend als de ‘filet pur’). Het is het middenstuk van de ossenhaas.
Een tournedos is een mager stuk vlees. Het bevat relatief weinig vet en calorieën maar het brengt wel wat essentiële voedingsstoffen aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: eiwitten, vitaminen (vooral B3 en B12) en de mineralen ijzer en zink in een goed opneembare vorm. Het spekrandje van de tournedos wordt na het bakken verwijderd.
Aangezien de biefstuk anders versneden wordt, zal men ook een andere manier hanteren om de tournedos te bakken.
- Verwarm een oven voor op 175°C – 190°C en zet er een ovenschaaltje in.
- Laat wat bakboter in de pan smelten.
- Leg vervolgens de tournedos in de pan wanneer de boter licht begint te verkleuren.
- Schroei de tournedos langs beide kanten dicht totdat je een goudbruin korstje ziet (ca. 3 minuten).
- Voeg wat zout en peper of kruiden toe.
- Verder garen van de tournedos (nog niet gaar) in de oven: 3 minuten voor ‘saignant’, 6 minuten voor ‘à point’ en 8 minuten voor ‘bien cuit’.
- Haal de tournedos uit de oven en laat deze dan nog zo’n 5 minuten rusten onder een aluminiumfolie
Een tournedos wordt dus kort maar krachtig aangebakken in de pan, met het spekrandje er nog aan. Dit spekrandje mag pas na het bakken verwijderd worden.
Tip: de ideale cuison voor een lekkere tournedos is ‘saignant’.
Voedingswaarde Tournedos
per 100 gram:
Calorieen | 102 kcal |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 1,25 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 23 gram |