Witlof koken
12-15 minuten
Een witlof dient ongeveer 15 minuten te koken. Check ongeveer vanaf een minuut of 12 of de witlof gaar is door er met een vork in te prikken. Wanneer dit gemakkelijk gaat weet je dat de witlof gaar is en niet langer hoeft te koken. Witlof verliest bij het koken ook al wat van zijn bittere smaak. Wanneer je helemaal niet van bitter houdt kun je wat melk toevoegen om de smaak wat milder te maken. Voordat je de witlof kunt koken moet je deze eerst schoonmaken en snijden.
Hoe en hoelang moet witlof koken:
- Witlof is een gesloten groente en daarom hoef je deze niet eerst uit elkaar te halen als je hem gaat wassen. Was de witlof met de stronk naar boven
- Snij het bruine gedeelte van de stronk af en snij daarbij ook nog een stukje van de kern weg. Deze kan namelijk bitter zijn
- Snij de witlof in reepjes
- Doe de witlof in een pan met gekookt water en zorg ervoor dat de witlof net onder water ligt. Voeg eventueel een snufje zout en een scheutje melk toe voor de smaak
- Laat de witlof minimaal 12-15 minuten koken en kijk dan of deze gaar is
Tips over witlof:
- Maak ongeveer 250 a 300 gram witlof per persoon
- Witlof is ongeveer een week houdbaar in de koelkast mits deze niet is verpakt. Maak tenminste luchtgaten om te zorgen dat de witlof vers blijft. Witlof kun je ook invriezen, dan is hij tot 12 maanden houdbaar
- Een verse witlof is blank en heeft gele topjes. Als hij bruin kleurt is hij niet meer vers
Recepten met witlof
Voedingswaarde gekookte witlof
per 100 gram:
Calorieen | 14 kcal |
Koolhydraten | 1,9 gram |
Vet | 0 gram |
Vezels | 1,1 gram |