Champignons bakken

6 - 12 minuten

Champignons zijn een gemakkelijke groente die je in veel gerechten kunt verwerken. Daarom is het ook een van de meest populaire paddenstoelen die wij in Nederland eten. Er bestaan verschillende ideeën over het bereiden van champignons. Deze paddenstoelen kunnen namelijk niet rechtstreeks van het bakje in de koekenpan. Ook raden we je niet aan om de champignons eerst te gaan afspoelen, omdat ze dan heel gemakkelijk al het water opzuigen en ‘zompig’ worden. Dit komt de smaak van de champignons niet ten goede. Geadviseerd wordt om de champignons met een champignonborsteltje schoon te maken en de vieze stukjes eraf te snijden. Vanaf dat moment kan het bakken van de champignons beginnen. Gebakken champignons zijn lekker bij zoveel gerechten, dus ga deze groente zeker vaker gebruiken!

Onderstaande opsomming laat stap voor stap zien hoe champignons bakken in z’n werk gaat. We zullen alle fases doorlopen; van champignons in het bakje tot aan met de heerlijke gebakken champignons op je bord.

Hoe en hoelang champignons bakken

  • De eerste stap in het bereiden van je champignons is ze allereerst goed schoon te maken. Zorg dat je een champignonborsteltje of een stukje (vochtig) keukenrol gebruikt om de viezigheid van de champignons te vegen. De vieze stukjes kun je verwijderen met een mesje.
  • Vervolgens ga je de champignons in stukjes snijden. Snijd de stukjes zo groot als dat je dat zelf lekker vindt. Dit is voor iedereen weer anders. Snijd het onderste stukje van het steeltje er af, want dat kan hard en onsmakelijk zijn en dat wil je natuurlijk niet als je een lekker recept aan het maken bent.
  • Het champignons bakken kan nu beginnen. Je doet een klein beetje olie of boter in de pan en vervolgens voeg je de champignons toe. Je bakt de stukjes champignons in 6 à 12 minuten lekker gaar en bruin. Hoe lang je ze daadwerkelijk laat bakken is voornamelijk afhankelijk van de grootte van je stukjes champignons. Logischerwijs laat je de grote stukjes iets langer bakken dan de kleinere stukjes.

Voedingswaarde gebakken champignons

per 100 gram:

Calorieen256 kcal
Koolhydraten0,9 gram
Vet4 gram
Vezels4,2 gram
Eiwitten3,5 gram