Hoelang rijst koken
8 tot 10 minuten
Bij verpakte rijst kan je het beste de instructie op de verpakking volgen.
Per persoon kan je uitgaan van 75 á 100 gram rijst per persoon.
Hoe en hoelang moet je rijst koken?
- Voor 400 gram rijst moet je 8dl water gebruiken
- Breng het water aan de kook. Eventueel kun je een snufje zout toevoegen
- Voeg de rijst toe, roer door tot het geheel weer aan de kook is
- Laat de rijst nu zo’n 10 minuten koken. Je hoeft de rijst nu niet te roeren
- Schep na de kooktijd een aantal rijstkorrels uit de pan en controleer of dit gaar is
- Wanneer de rijst klaar is moet je het overtollige water afgieten en de rijst nog ongeveer 5 minuten laten staan
- De rijst is nu klaar om opgediend te worden
Hoe weet je of de rijst gaar is?
Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.
Leuke tip: heb je rijst over in de pan na de maaltijd? Vries dit dan in. Wil je een aantal dagen weer rijst eten, zet dan een pan kokend water op, doe hier de bevroren rijst in en als het water weer opgewarmd is kan je de rijst gelijk afgieten en eten!
Recepten met rijst
Voedingswaarde gekookte witte rijst
per 100 gram:
Calorieen | 146 kcal |
Koolhydraten | 32,3 gram |
Vet | 0,3 gram |
Vezels | 0,7 gram |
Foto: gamjai / 123RF Stockfoto