Hoelang bieten koken?
40-60 minuten
Hoelang bieten moeten koken hangt af van de grootte van de biet. Heb je kleine bieten dan moet je deze 40 minuten koken. Heb je grote bieten dan moet je rekenen op 60 minuten kooktijd. Ook is het seizoen relevant voor de kooktijd. In het zomerseizoen zijn de bieten vers van het land en kan meestal met 40 minuten worden voldaan. In de winter en het voorjaar komen de bieten uit de opslag/koeling en moeten de bieten ongeveer 1 uur koken.
De bereidingswijze:
- Koop je bieten waar nog een stengel aan zit? Haal deze er dan eerst af.
- Maak de bieten schoon onder de kraan even stuk voor stuk afspoelen, zodat de aarde eraf is. Doe de bieten in een pan en vul deze met water totdat ze net onder water staan.
- Voor smaak kan je er evt. wat laurierbladen aan toevoegen.
- Breng de bieten met het water aan de kook, op een gemiddeld tot laag vuur.
- Leg de deksel op de pan en kook de bieten gaar.
- Om te controleren of ze gaar zijn: prik met een mesje in de bieten. Als dit zacht voelt, zijn ze goed.
- Giet de bieten af en laat de bieten onder koud water afkoelen.
- Pel vervolgens als ze zijn afgekoeld, de vellen van de bieten af. De schil hoort er makkelijk vanaf te ‘knijpen’ zijn.
Recepten met bieten
Voedingswaarde gekookte bieten
per 100 gram:
Calorieen | 29 kcal |
Koolhydraten | 4,6 gram |
Vet | 0 gram |
Vezels | 2,9 gram |