Sukadelappen bereiden
2,5 uur
sukadelappen behoren net als riblappen en runderlappen tot de categorie stoofvlees. Het sukadestuk ligt tegen het schouderblad van een rund en krijgt zijn naam door een dun pees die door het vlees loopt en na het stoven lijkt op een sukade. Helemaal gaar gestoofd kan deze gewoon gegeten worden. Door de zichtbare marmering van de sukadelappen krijgt het vlees een eigen structuur, is mals en smeuïg en heeft een heerlijke zachte smaak.
Hoe en hoelang moet je sukadelappen bereiden.
- Laat de sukadelappen minimaal 1 uur voor het braden uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
- Verwarm een braadpan met een dikke bodem zeer heet voordat het vlees wordt toegevoegd.
- Bak de sukadelappen minimaal 2 minuten rondom bruin. De smaak komt hierdoor tot ontwikkeling.
- Blus de sukadelappen af met heet water, bijvoorbeeld uit de waterkoker zodat de temperatuur in de pan gelijk blijft.
- Zorg ervoor dat het vlees net onder water komt te staan.
- Zet de pan op een laag vuur zodat het zachtjes pruttelt.
- Doe de deksel op de pan en draai het vlees tussendoor regelmatig om.
Voor sukadelappen bereiden is zeker 2,5 uur nodig om het vlees gaar te laten worden. Langer stoven kan ook waardoor het vlees steeds zachter zal worden en zelfs uit elkaar kan vallen. De eigen voorkeur is hier leidend. sukadelappen kunnen op diverse manieren op smaak worden gebracht. Supermarkten verkopen goede kant en klaar kruidenmengsels die een prima resultaat zullen geven. Traditioneel kunnen er ook kruiden en specerijen worden toegevoegd. Denk hierbij aan: Peper en zout, vooraf in het vlees masseren, grof gesneden ui, laurierblaadjes, kruidnagel, mosterd, gekneusde jeneverbessen of rode wijn.
Voedingswaarde sukadelappen
per 100 gram:
Calorieen | 130 kcal |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 5,1 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 20,9 gram |