Stoofperen koken

60 minuten

Een heerlijk recept voor in de donkere maanden; stoofpeertjes. Stoofpeertjes zijn ideaal om zelf te maken. Het is eenvoudig, en je huis gaat er heerlijk van ruiken. De zoete geur trekt door alle ruimtes en doet je terug denken aan vroeger. Ook voor de kerstdagen en andere december feestdagen zijn stoofpeertjes vaak een hit. Heerlijk samen met vlees maar ook geschikt als toetje met ijs en kaneel.

Stoofperen koken
Stoofperen kunnen niet rauw gegeten worden, in tegenstelling tot normale peren. Ze zien er ook anders uit, de kleur is redelijk gelijk maar ze zijn kleiner van stuk dan de peren die we zo opeten. Zoals de naam stoofpeertjes al zegt, moeten de peertjes niet gekookt maar gestoofd worden. Hoe je dit doet lees je hieronder.

  • Schil de stoofperen en was ze goed
  • Haal de klokhuizen eruit en halveer de peertjes
  • Zet een pan met water op laag vuurDoe de gehalveerde stoofpeertjes in de pan met water en voeg suiker toe
  • Giet de bessensap (of de wijn of bessenlikeur) in de pan
  • Voeg het kaneelstokje toe
  • Laat de stoofpeertjes nu rustig opstaan, een uur voldoet maar hoe langer hoe beter!

Let goed op dat het water niet gaat koken. De peertjes moeten rustig stoven, zonder dat het water aan de kook komt.

Stoofperen koken is iets dat al jaren gedaan wordt. Het leuke aan dit recept is, je maakt er een goede indruk mee. En dat terwijl het eigenlijk alleen een kwestie van alles in de pan doen en opzetten is. Ook het sap is heerlijk zoet. Serveer dit bij de peertjes om de heerlijke smaak te behouden. En heb je nog wat over? Dan kun je dat zo opdrinken. Iets te zoet voor je smaak? Doe dan een beetje in de yoghurt, en je hebt meteen een overheerlijk wintertoetje. Klaarmaken en smullen maar!

Voedingswaarde

per 100 gram:

Calorieen64 kcal
Koolhydraten15 gram
Vet0 gram
Vezels2 gram
Eiwitten0 gram