Kabeljauw bakken
6-8 minuten
Het bakken van kabeljauw is makkelijker dan je denkt. Visvlees is zacht en fijn van structuur, dat betekent dat je kan volstaan met een korte bereidingstijd. Wanneer je verse kabeljauw koopt let er dan op of je filet koopt of een rugstuk. Kabeljauw van de rug heeft een stevigere bite en heeft baktijd van 6 tot 8 minuten. Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten.
Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft. Het best ontdooi je bevroren vis in een teiltje koud water, duurt een paar minuutjes langer maar komt de smaak en de kwaliteit van je vis zeker ten goede.
- Dep de vis droog met keukenpapier
- Zout hem lichtjes
- Verwarm een vispan met ruim olie voor op een hittebron
- Haal de kabeljauwfilet door de bloem en klop een teveel eraf
- Bak de vis eerst op de huidkant. Als de huid eraf is de donkerste kant, totdat de bovenkant wit en de onderkant mooi goudbruin is. Afhankelijk van de dikte van je filet is dit ongeveer 5 minuten
- Draai de filet om en bak hem nog 2 minuten
Wanneer je twijfelt of de vis wel helemaal gaar is, duw je op het dikste gedeelte van de kabeljauw het vlees met een vork een beetje uit elkaar. Zodra het vlees makkelijk wijkt en van binnen droog is, is de vis gaar.
Bron foto: Nederlands Visbureau, Fotografie: Hugo Schuitemaker
Recepten met kabeljauw
Voedingswaarde
per 100 gram:
Calorieen | 118 kcal |
Koolhydraten | 0,6 gram |
Vet | 3 gram |
Vezels | 0 gram |