Aardappels koken
Kooktijd 15 tot 20 minuten (hele aardappels)
Gehalveerde aardappels moeten 10-15 minuten koken. Aardappels kook je in water. Per kilo aardappelen moet je ongeveer 6dl water gebruiken.
Hoe aardappelen te koken:
- Schil de aardappels, halveer ze eventueel
- Zet water op (evt. zout toevoegen)
- Voeg de aardappelen toe wanneer het water kookt
- Laat de aardappelen koken laat deze zacht koken, deksel half op de pan.
- Controleer na de kooktijd met een vork of de aardappels gaar zijn.
- Giet het water af en laat de aardappels kort droog dampen in de pan.
Iedereen heeft zijn eigen voorkeur hoe hard of zacht zij de aardappels eten. Hou je van ‘net gaar’ hou dan de kortere kooktijd aan. Afhankelijk van de grootte van de aardappel kan je rekenen op 3 a 5 aardappels per persoon.
Recepten met aardappels
- Spinazie, paddenstoelen en notenaardappelen
- Kruidige citroenaardappelen uit de oven
- Rozemarijnaardappelen
- Tonijnsteaks met Griekse aardappelen
- Ovenaardappelen met braadworst
- Gepofte aardappelen met makreelmousse
- Gebakken aardappelen met spek en ui
- Maaltijdsalade met gebakken aardappelen, cashewnoten en witte kaas
Voedingswaarde gekookte aardappelen
per 100 gram:
Calorieen | 83 kcal |
Koolhydraten | 17,3 gram |
Vet | 0,3 gram |
Vezels | 1,6 gram |