Entrecote bakken
2 minuten bakken per zijde
Entrecote is een heerlijk stuk rundvlees wat afkomstig is van de lende. Het heeft een klein vetrandje aan de zijkant. Op veel menukaarten van restaurants staat entrecote vermeld door zijn lekkere, malse smaak. Entrecote bakken is ook thuis goed te doen. Zorg altijd voor een goede kwaliteit van het vlees. Dit proef je zeker terug in de smaak.
Hoe en hoe lang moet je entrecote bakken?
- Haal de entrecote 15 minuten voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Zo kan namelijk het stuk vlees op kamertemperatuur komen. Als je de entrecote direct uit de koelkast bakt, ‘schrikt’ het vlees door de plotselinge hitte van de pan. De vezels trekken dan samen en het vlees wordt taai.
- Dep de entrecote droog met een stukje keukenpapier.
- Kruid het vlees met wat peper en zout. Dit kun je eventueel ook na het bakken doen.
- Verwarm een pan goed heet met boter.
- Zodra de boter goed gesmolten is leg je de entrecote in de pan.
- Bak de entrecote per zijde 2 minuten. De buitenkant is dan bruin en de binnenkant rosé. Wil je de entrecote wat meer doorbakken dan bak je hem iets langer. Zorg ervoor dat de entrecote tijdens het bakken wat in beweging is. Doe dit niet met een vork. Je verliest dan namelijk door de prikgaatjes sappen uit de entrecote. Een vleestang kun je hier bijvoorbeeld goed voor gebruiken.
- Haal de entrecote uit de pan en leg het op een bord. Dek het dan af met een stuk aluminiumfolie. Laat het vlees zo 2 minuten rusten. Door dit te doen worden de sappen van de entrecote door het vlees verdeeld waardoor het vlees malser is.
- Na 2 minuten kan je het vlees opdienen. Je kan het eventueel nog wat meer op smaak brengen met peper en zout indien nodig. Ook lekker met een beetje kruidenboter.
Voedingswaarde gebakken entrecote (rund)
per 100 gram:
Calorieen | 199 kcal |
Koolhydraten | 1 gram |
Vet | 10,2 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 26 gram |