Tong bakken

5 minuten

Tong bakken is vrij eenvoudig en snel gebeurd. Ga uit van ongeveer 3 tot max 5 minuten bakken. Ook de voorbereiding is binnen 1 tot 2 minuten gedaan.

In Nederland komt de tong voor in de Noordzee. Deze leeft op de bodem (overdag ingegraven in het zand) en gaat ’s nachts op zoek naar voedsel. Omdat de tong veel op de bodem leeft wordt deze ook wel slibtong genoemd. Ondanks dat de tong vooral op de bodem leeft is de smaak bijzonder zacht en niet zanderig!

Hoe en hoelang moet je de tong bakken?

  • Begin met het schoonmaken van de vis: onder de kraan goed afspoelen (koud water!) en daarna droog deppen met keukenpapier.
  • Bestrooi de tong aan beide zijden goed met wat peper en zout.
  • Haal de tong nu door de bloem.
  • Doe in een koekenpan een flinke hoeveelheid boter en bak de tong in 3 minuten aan beide zijden goudbruin op een middelmatig vuur.
  • Na ongeveer 2 minuten voeg je wat extra roomboter toe. Dat is puur voor de smaak.
  • Als garnering kun je het bakvet tezamen met wat azijn goed mengen en als een jus over de tong laten lopen.

Let erop dat je de tong niet te overmatig door de bloem haalt. Dat geeft namelijk een dominante smaak van de deegkorst waardoor de lekkere vissmaak niet tot zijn recht komt. De enige reden waarom bloem wordt gebruikt is dat de tong niet aan de pan blijft plakken en dat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Tong bakken moet altijd op een middelmatig vuur om te voorkomen dat deze verbrandt en toch een mooi kleurtje krijgt.

Probeer tijdens het bakken van de tong niet de spatel te gebruiken. Zorg voor een ruime hoeveelheid boter en beweeg de pan heen en weer. Dan zal de tong niet blijven plakken. De boter voorkomt niet alleen dat de tong gaat plakken maar zorgt vooral voor een heerlijke volle smaak.

Voedingswaarde gebakken tong

per 100 gram:

Calorieen119 kcal
Koolhydraten0 gram
Vet2,5 gram
Vezels0 gram
Eiwitten24 gram