Kikkererwten koken

30 - 40 minuten

Kikkererwten zijn ‘in’. Mede door de opkomende populariteit van falafel en hoummous de laatste jaren, waarvan kikkererwten een belangrijk ingrediënt zijn, past men kikkererwten steeds vaker toe in gerechten. Ze zijn gezond, de peulvrucht zit vol koolhydraten, vezels, eiwitten, ijzer en B-vitamines. Je kunt ze toepassen als groente in je maaltijd, maar je kunt ze ook prima gebruiken als vervanger van vlees. Ze zijn voedzaam zijn daarom een goed alternatief als je een dagje wilt koken zonder vlees.

Voorgekookt of zelf kikkererwten koken?

In de supermarkt kun je de kikkererwten voorgekookt in blik of pot kopen of rauw. De kikkererwten in pot en blik zijn al gekookt en kun je daarom direct eten of verwarmen in het eten. De gedroogde variant kun je niet zo eten, rauwe kikkererwten bevatten namelijk de giftige stof lectine. Deze stof kan zorgen voor een ontregeling van de darmen en beschadiging van de nieren. Echter is de gedroogde variant wel smaakvoller, maar deze kikkererwten hebben iets meer tijd en bereiding nodig dan de voorgekookte variant.

Hoe moet je kikkererwten koken?

  • Week de kikkererwten minimaal 12 uur in ruim koud water
  • Spoel de kikkererwten goed af
  • Kook ze in een pan met vers water zo’n 30-40 minuten
  • Spoel ze af met koud water
  • Doe de kikkererwten in een afgesloten bakje of voeg ze direct toe aan de maaltijd

Hoelang de kooktijd precies is hangt af hoe oud de kikkererwten zijn. Hoe ouder de kikkererwten zijn, des te langer ze nodig hebben om gaar te worden. Je hoeft niet bang te zijn dat je ze te lang door kookt, de erwten vallen niet snel uit elkaar. Gebruik vers water om te koken en doe er geen zout bij. Dit voorkomt winderigheid na het eten van de kikkererwten.

Voedingswaarde gekookte kikkererwten

per 100 gram:

Calorieen119 kcal
Koolhydraten13 gram
Vet3 gram
Vezels5,4 gram
Eiwitten7,5 gram