Wortels koken

10 minuten

Wortels moeten gemiddeld 10 minuten koken voordat ze gaar zijn. Des te groter de wortel des te langer deze moet koken. Als je wilt weten of de wortel gaar is kun je het beste even met een vork in de wortel prikken. Als dat gemakkelijk gaat dan weet je dat de wortel gaar is. Als je wortel uit een blik of potje hebt gekookt hoef je deze alleen maar op te warmen. Wortel hoeft trouwens niet te koken. Je kunt het ook prima rauw eten.

Hoe en hoelang wortel koken:

  • Voordat je de wortels gaat koken dien je deze eerst schoon te maken. Je kunt de wortels schillen of goed boenen met een schuursponsje. Verwijder verder het loof van de wortel en snij ook een stukje van de onderkant af.
  • Wanneer de wortel is gewassen onder de kraan is kan hij gekookt worden.
  • Vul een pan met koud water en leg de wortels in het water. De wortels moeten net onder water staan.
  • Voeg wat zout toe aan het water en zet de pan op het vuur. Je kunt ook een paar scheppen suiker aan het water toevoegen om de wortel een zoetere smaak te geven.
  • Laat de wortels nu een minuut of 10 koken. Grote wortels moeten langer koken. Ga daar uit van een kooktijd van ongeveer 15-20 minuten. Controleer zo nu en dan of de wortel niet te gaar en dus te zacht wordt.

Recepten met wortels

Voedingswaarde gekookte wortels

per 100 gram:

Calorieen32 kcal
Koolhydraten5,2 gram
Vet0,3 gram
Vezels2,9 gram