Kreeft koken
3-5 minuten
Een kreeft koop je levend en je koopt hem bij de vishandel. Meestal heeft een vishandel ze niet op voorraad, dus moet je ze van tevoren bestellen. Check goed bij aanschaf of je een gezonde kreeft koopt, dat betekent dat hij nog twee scharen heeft en spartelt als je hem oppakt. Bewaar de kreeft thuis in kletsnatte kranten. De kreeft heb je levend in huis, er zijn drie opties om hem te doden:
- Leg hem in de vriezer, zo raakt hij coma en voelt hij niets meer
- Snij met een mes zijn kop er af (klinkt bruut, maar is wel humaan)
- Je kookt de kreeft levend
De kreeft een halfuur in de vriezer leggen is waarschijnlijk het meest gemakkelijkst. De kreeft levend koken kan ook, dit zou voor een optimale smaak zorgen. Niet iedereen vindt dat even gemakkelijk. Tijdens de kreeft koken zal hij gaan spartelen en piepen. Het piepen komt niet uit het dier zelf, maar dat is zijn schaal dat kraakt.
- Zet een grote pan met 4 liter water op het vuur
- Wanneer het water kookt, voeg dan de kreeft toe met zijn kop als eerste
- Laat hem ongeveer 3-5 minuten koken (kreeft van 500 gram)
- Haal hem uit het water en snijd hem in de lengte door midden
- Haal het grijsachtige maagzakje eruit
- Spoel de kreeft af
- Serveer op kamertemperatuur
Voedingswaarde gekookte kreeft
per 100 gram:
Calorieen | 82 kcal |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 2 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 16 gram |