Aubergine bakken
8 minuten
Aubergine is een mooie donkerpaarse en een veelzijdige groenten. De smaak is vrij neutraal waardoor het zich met veel laat combineren. Het laat zich bijvoorbeeld goed combineren met kruiden, knoflook en in verschillende gerechten. Toch zijn sommige mensen wat huiverig om aubergine te bakken. Als je het namelijk niet op de goede manier bakt is er de kans dat de aubergine klef en slap wordt. Het is echter ook op een makkelijk manier te bakken zonder dat het slap en klef wordt.
Let er wel op dat je aubergine niet rauw kunt eten. De stof solanine kan dan maag- en darmklachten veroorzaken. Door de aubergine te verhitten wordt het gehalte een heel stuk lager en is de kans op klachten zeer klein.
- Was de aubergine goed schoon onder de kraan zodat zand en andere eventuele viezigheid er van af is.
- Snijd de bovenkant (de steel) en de onderkant van de aubergine af.
- Snijd de aubergine in reepjes, blokjes of plakjes. Dit is afhankelijk van wat jij zelf wilt of handig is bij het gerecht waar voor je het gebruikt.
- Bestrooi de aubergine met (zee) zout en laat dit ongeveer 30 minuten staan. Door het te bestrooien met zeezout ‘zweet’ de aubergine zijn overtollige vocht uit waardoor je minder kans hebt op een klef en slap resultaat.
- Doe een beetje olie in een pan en laat de pan goed heet worden.
- Leg de stukjes aubergine in de pan. Doordat de pan en olie zo heet zijn schroeit de aubergine meteen dicht. Hierdoor zuigt hij minder snel olie op.
- Bak de aubergine voor ongeveer 8 minuten. Draai hierbij regelmatig de aubergine om.
- Dien de aubergine op of verwerkt het verder in een gerecht.
In plaats van bakken in een koekenpan kun je ook gebruik maken van een grillpan. Het werkt hetzelfde, maar let er wel goed op dat je de aubergine beschermt met een beetje olie.
Voedingswaarde aubergine
per 100 gram:
Calorieen | 25 kcal |
Koolhydraten | 3,5 gram |
Vet | 0,2 gram |
Vezels | 2,5 gram |
Eiwitten | 1,2 gram |