Forel bakken

10 minuten

Forellen zijn vissen die tegenwoordig vaak in kweekvijvers worden gekweekt. Dat wordt niet alleen gedaan voor de consumptie maar vaak worden ze ook uitgezet om dan weer door sportvissers te worden gevangen. De grote soorten, zoals de zeeforel, kan wel tot 150 cm lang worden. Wanneer een dergelijke vis goed wordt bereid is het een heerlijke vis om te eten.

Forel in de oven bereiden
Forel bakken kan op meerdere manieren. Een forel bakken kan alsvolgt. Wanneer je bij een visboer een forel koopt waar alles nog op een aan zit.
Je gaat eerst de braadslede op een vuur, wat niet te warm is, voorverwarmen. In de braadslede heb je daarbij een flinke kluit boter gedaan. Je moet bij de forel eerst de staart, kop en de vinnen verwijderen. Vervolgens snijd je, met een mesje, een 4 tal inkepingen in de vis aan een kant zodat de kruidenboter mooi in de vis kan vloeien. Wanneer je de pan hebt voorverwarmd bak je de vis even aan. Je moet de inkepingen, die je in de vis hebt gemaakt, aan de bovenzijden hebben liggen. Daarna moet je de vis in ongeveer 1 ½ minuut bruin bakken. Wanneer dat is gebeurd draai je vis om, duw je kruidenboter in de inkepingen en leg nog een klein laagje boter op de bovenzijde van de vis. Nu plaats je de braadslede, met de vis, in een voorverwarmde oven. De oven moet zijn voorverwarmd tot 180 graden Celcius. Na ongeveer 10 minuten kan je de vis met braadslede uit de oven halen. Om de vis extra lekker te maken moet je de boter, die gesmolten is, nog eens een paar keer goed over de vis laten vloeien. Doordat je inkepingen in de vis hebt gemaakt kan je goed zien of de vis gaar is gebakken. Indien je de maaltijd met de vis helemaal wilt afmaken moet je de forel serveren met gebakken aardappeltjes en waterkerssalade.

Forel in de pan bakken
Het ook mogelijk om de vis te bereiden in een pan met olijfolie. Dat doe je dan op een middelmatig vuur in een grote pan. De vis maak je klaar om gebakken te worden door hem in een ondiepe schaal met bloem, polenta, zout en peper te mengen. Wanneer je het vuur hoger zet bedek je de forel met het bloemmengsel en bak je de vis in de hete olie. Het bakken doe je ongeveer 5 minuten aan beide zijden. De vis zal gaar zijn als hij gemakkelijk uit elkaar valt. Daarna kan je heerlijk aan tafel om te smullen van de vis.

Voedingswaarde forel

per 100 gram:

Calorieen126 kcal
Koolhydraten0 gram
Vet5,8 gram
Vezels0,9 gram
Eiwitten18,4 gram