Asperges koken
15 minuten
Er bestaan groene en witte asperges. Deze kooktijd is voor witte asperges. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde kooktijd betreft. Des te dikker de asperge des te langer deze dient te koken. Asperges kun je het best koken in een speciale aspergepan want dan komen de kopjes niet onder water. Heb je geen aspergepan dan is dat geen probleem. Een normale pan werkt ook prima. Zorg ervoor dat de asperges dan net onder water liggen.
De asperges schillen:
Voordat je de asperges gaat koken moet je ze eerst schillen. Leg de asperges voor het schillen een half uur in een bak met koud water. Houd de asperges vervolgens bij het kopje vast en schil ze met een dunschiller in één beweging van de boven naar de onderkant. Herhaal dit totdat de hele asperge is geschild. Van de onderkant van de asperge moet je 1 cm afsnijden. Als je de asperges gaat koken in een aspergepan dan kun je de schillen en de uiteinden op de bodem van de pan leggen en meekoken. Zo behoudt de asperge beter zijn smaak.
De asperges koken:
- Breng het water met zout aan de kook
- Leg de geschilde asperges in het water en laat deze gedurende 5 minuten koken
- Zet vervolgens het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het water garen met de deksel op de pan
- Schep de asperges voorzichtig uit het water en leg ze op een (verwarmde) schaal
Recepten met asperges
Voedingswaarde gekookte witte asperges
per 100 gram:
Calorieen | 75 kcal |
Koolhydraten | 3 gram |
Vet | 0 gram |
Vezels | 0,9 gram |