Schnitzel bakken
14 minuten, 7 minuten per kant
Schnitzels kunnen al gepaneerd zijn, maar je kan ze ook zelf paneren. De volgende stap is dan de schnitzel bakken in de pan. Om zelf een schnitzel te gaan paneren volgen hieronder een aantal stappen:
- Leg de ongepaneerde schnitzels ongeveer een half uur op voorhand uit de koelkast om het vlees op temperatuur te laten komen.
- Snijd vervolgens een citroen in dunne schijfjes.
- Klop een ei los in een diep bord, samen met 4 eetlepels water.
- Strooi het paneermeel in een ander diep bord.
- Bestrooi de schnitzels met peper en wentel ze eerst door door het geklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Doe dit zodanig dat beide zijden van de schnitzel volledig bedekt zijn.
Hoe en hoelang een schnitzel bakken
- Laat de koekenpan op temperatuur komen op het fornuis.
- Doe dan boter in de pan en laat deze smelten tot een goudbruine kleur.
- Laat de schnitzel langzaam in de pan glijden.
- Matig het vuur en laat de schnitzel langs beide kanten goudbruin bakken.
- Wanneer de schnitzel een goudbruine kleur heeft, kan men deze uit de pan halen met een tang. De baktijd van een schnitzel hangt af van de dikte van het stuk vlees en bedraagt zo’n 7 minuten per kant.
- Keer het vlees ook regelmatig om tijdens het bakken.
- Let erop dat de paneerlaag krokant is.
- Vervolgens kan het kookvuur uitgeschakeld worden en kan men de schnitzel op een bord serveren.
Het bakken van de schnitzel is uitstekend uitgevoerd als aan de volgende voorwaarden voldaan is:
- de krokante laag is niet hard maar ook niet te mals
- de schnitzel is aan beide kanten krokant en ook gaar vanbinnen
- het eindresultaat voelt niet vettig aan
Voedingswaarde ongepaneerde schnitzel
per 100 gram:
Calorieen | 120 kcal |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 3,1 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 22,9 gram |
Foto: gbh007 / 123RF Stockfoto