Bulgur koken

10 minuten

Bulgur is een veel gebruikt ingrediënt in het Midden Oosten, zoals in Libanon en Turkije. Het is vergelijkbaar met rijst en alle rijstgerechten, kun je dan ook makkelijk vervangen met bulgur. Je kunt het zowel koud als warm eten, geheel naar eigen wens en smaak.

Hoe bereid je bulgur voor?
Bulgur kun je koken zoals je rijst kookt. Ook kan je tijdens het koken een bouillonblokje of een ander sapje toevoegen, om een bepaalde smaak toe te voegen. Tijdens het koken neemt de bulgur het toegevoegde smaakje op , waardoor het gerecht lekkerder smaakt.

Hoe en hoelang moet je bulgur koken?

  • Neem een hoeveelheid bulgur en doe deze in een pan
  • Voeg vervolgens kokend water toe; ongeveer anderhalf a twee keer de hoeveelheid van de bulgur
  • Voeg indien gewenst een snufje zout toe aan het geheel
  • Doe de deksel op de pan
  • Laat de bulgur koken totdat al het water in de pan is opgenomen (wanneer al het water is opgenomen, zijn er ‘gaten’ zichtbaar in de bulgur)
  • Zet het vuur uit en laat de bulgur tien a vijftien minuten ‘rusten’, voordat je het opschept

Extra toevoegen
Indien gewenst, kunnen er ook groentestukjes en zelfs vlees worden toegevoegd voor extra smaak. Zo kan je stukjes tomaat, courgette, broccoli en kipfilet toevoegen aan het geheel. De tomaat, courgette en broccoli (of natuurlijk een ander ingrediënt) kunnen meekoken in de pan samen met de bulgur. De kipfilet kan gebakken worden in een koekenpan of in de oven en achteraf toegevoegd worden aan het geheel.

Bewaren
Heb je heerlijk gegeten, maar heb je nog een beetje bulgur over? Dan kan je deze bewaren tot twee dagen in de koelkast. Het kan koud opgegeten worden, maar is makkelijk op te warmen door in de magnetron te doen of in de kookpan totdat het opgewarmd is.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde

per 100 gram:

Calorieen375 kcal
Koolhydraten80 gram
Vet1 gram
Vezels2 gram
Eiwitten9,5 gram