Mais koken
Gemiddeld 20 minuten. Mais uit blik alleen opwarmen.
Hoelang mais moet koken hangt af van het type mais dat je hebt gekocht. Mais uit blik hoef je alleen maar op ter warmen in het vocht dat al in het blikje zit. Een paar minuten in een pan op laag vuur is voldoende. Heb je echter een maiskolf gekocht dan gelden er andere kooktijden. Gemiddeld moet je verse mais 20 minuten koken.
Hoe en hoelang verse mais koken:
- Verwijder de bladeren en de draden van de maiskolf. Dit doe je door de buitenste bladeren naar beneden te trekken.
- Snijd vervolgens een stuk van de onderkant van de maiskolf af.
- Je kunt ervoor kiezen om de maiskorrels van de kolf af te schrapen of de hele kolf te koken.
- Laat een grote pan water (minimaal 2 liter) koken.
- Doe de mais in de pan en laat het geheel gemiddeld 20 minuten koken. Om de precieze kooktijd in te schatten moet je even kijken naar de mais. Bij een kleine maiskolf met lichtgele korrels geldt een kooktijd van 10-12 minuten. Voor een grote kolf met grote gele korrels 15-20 minuten. Bij een kolf met donkergele korrels is de kooktijd ongeveer 25 minuten.
- Prik rond de kooktijd met een vork in de maiskorrel. Als je er in kunt prikken dan zijn ze gaar.
- Laat de mais uitlekken in een vergiet.
Tips:
- Reken ongeveer 300 gram mais per persoon (in het geval van maiskolven) en 200 gram als je een blikje of potje koopt.
- Serveer de mais met wat boter en voeg als je dat lekker vindt wat zout toe. Houd je meer van zoet dan is suiker ook lekker op de mais.
- In de zomer kun je maiskolven ook bbq-en.
Recepten met maïs
Voedingswaarde gekookte mais
per 100 gram:
Calorieen | 74 kcal |
Koolhydraten | 11,6 gram |
Vet | 1,4 gram |
Vezels | 2,5 gram |