Courgette bakken
4 - 8 minuten
Courgette is een lekkere en veelzijdige groente. Je kunt courgette in allerlei gerechten meenemen om aan je portie vezels en vitamines per dag te komen. Het bakken van courgette is niet moeilijk. Afhankelijk van wat je lekker vindt, duurt het slechts tussen de 4 en 8 minuten. Hoe langer, hoe minder knapperig. Daarnaast verandert de smaak van courgette een beetje al naar gelang de duur van het bakken. Een iets sterkere, bittere smaak komt geleidelijk naar voren.
Waar bak je courgette in?
Je kunt courgette op verschillende manieren bakken. Om ervoor te zorgen dat de groente niet aan de pan gaat kleven, zijn onderstaande oliën een goede keuze. Ook de smaak van olie ten opzichte van (bak)boter past goed bij courgette.
- (Wok)olie.
- Kokosolie.
- Olijfolie is minder goed, omdat olijfolie niet stabiel is bij hoge temperaturen.
- Was de courgette. Ook op groente zitten bacteriën, en deze haal je voor een groot deel weg met het wassen.
- Je kunt courgette in principe ook schillen, maar dat is niet nodig.
- Snij de onder- en bovenkant van de courgette.
- Snij de courgette in plakjes of blokjes. Hoe dikker, hoe langer de baktijd.
- Verhit de olie in een wokpan of koekenpan op matige temperatuur. Een steelpan is niet ideaal, maar kan ook gebruikt worden.
- Wacht tot de olie begint te roken.
- Doe de courgette in de pan en schep regelmatig om. Het vuur blijft vrij laag. De baktijd is 4 à 8 minuten.
- Zodra de courgette wat zachter is en eventueel begint te verkleuren naar lichtbruin, zet je het vuur uit en dien je de groente direct op.
Variaties
Courgette bakken kan op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld ketjap toevoegen tijdens het bakken voor een zoetere smaak. Juist als je de ketjap in de pan al mee laat verwarmen, mengen de smaken van de groente en de saus goed. Om een extra Oosters tintje te geven, kun je sesamzaad over de courgette strooien.
Voedingswaarde courgette
per 100 gram:
Calorieen | 27 kcal |
Koolhydraten | 4,5 gram |
Vet | 0 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 1,8 gram |