Varkenshaas bakken

15 - 20 minuten (Rose)

Hoelang je een varkenshaas moet bakken ligt natuurlijk aan de dikte en grootte van het stuk vlees. Snijdt je van de gehele varkenshaas kleine stukken en bak je die vervolgens op dan kunnen 5 minuten al volstaan. Laten we er echter vanuit gaan dat je de varkenshaas in zijn geheel wilt bakken. Je staat dan nog voor de keuze van de gaarheid van het stuk vlees. Houdt onderstaande voor de verschillende gaarheden:

  • rood (12 minuten)
  • rose (15 – 20 minuten)
  • doorbakken (20 – 30 minuten)

Dan heb je nog de keuze om de varkenshaas in de pan of in de oven te bakken. De tijden zullen ongeveer overeen komen. Als je alleen in de pan gaat bakken dan is het verstandig om na het bakken het vlees 5 minuten te laten rusten onder een stuk aluminium folie. Hiermee zorg je dat het vlees lekker sappig en mals wordt. Om de varkenshaas een lekkere krokante korst te geven is het belangrijk dat er niet constant gedraaid wordt met het vlees, maar dat het vlees pas wordt gedraaid zodra het los komt van de bodem van de pan.

Ga je de varkenshaas bakken in de oven, dan is het toch aan te raden om het kort aan te schroeien in de pan en vervolgens in de oven garen op ongeveer 160-180 graden. Mocht je een vleesthermometer hebben dan kun je ook de kerntemperatuur meten van het stuk vlees. Voor een rosé varkenshaas moet je ongeveer een kerntemperatuur van 64 graden aanhouden. Voor rood ongeveer 60 en voor doorbakken ongeveer 70 graden.

Ben je bang dat de varkenshaas te gaar wordt dan is het verstandig om het stuk vlees al voordat de kerntemperatuur bereikt is van het vuur te halen. Een gebakken varkenshaas gaart namelijk nog wel een tijd na en de kerntemperatuur zal nog iets stijgen.

Als je deze stappen volgt kun je jou varkenshaas bakken op de manier die jij wilt.

Voedingswaarde

per 100 gram:

Calorieen119 kcal
Koolhydraten0 gram
Vet3,1 gram
Vezels0 gram
Eiwitten22,8 gram