Spitskool koken
10-15 minuten
Als je als bijgerecht spitskool gaat koken, gebruik dan voor twee personen ongeveer 400 gram.
Voorbereiding:
Maak de spitskool schoon onder de kraan, verwijder de lelijke buitenste bladeren en snijd of schaaf de spitskool in smalle slierten.
Hoe en hoelang spitskool koken:
- Schenk een laagje water (2-3 cm) in een pan en voeg de spitskool en naar smaak een beetje zout toe.
- Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat de spitskool – met het deksel op de pan – zachtjes gaar koken (10-15 minuten).
- Giet de spitskool af en schud er eventueel een klontje boter door. Voeg naar smaak nog wat zout, peper en/of nootmuskaat toe.
Enkele variaties:
Vervang bijvoorbeeld de nootmuskaat doo 1 theelepel karwijzaadjes.
Of roer in een kopje 1 eetlepel maizena met 1 deciliter melk tot een papje en roer dit door de afgegoten spitskool.
Recepten met spitskool
Voedingswaarde gekookte spitskool
per 100 gram:
Calorieen | 33 kcal |
Koolhydraten | 4 gram |
Vet | 0,6 gram |
Vezels | 2,2 gram |