Spitskool koken

10-15 minuten

Als je als bijgerecht spitskool gaat koken, gebruik dan voor twee personen ongeveer 400 gram.

Voorbereiding:

Maak de spitskool schoon onder de kraan, verwijder de lelijke buitenste bladeren en snijd of schaaf de spitskool in smalle slierten.

Hoe en hoelang spitskool koken:

  • Schenk een laagje water (2-3 cm) in een pan en voeg de spitskool en naar smaak een beetje zout toe.
  • Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat de spitskool – met het deksel op de pan – zachtjes gaar koken (10-15 minuten).
  • Giet de spitskool af en schud er eventueel een klontje boter door. Voeg naar smaak nog wat zout, peper en/of nootmuskaat toe.

Enkele variaties:

Vervang bijvoorbeeld de nootmuskaat doo 1 theelepel karwijzaadjes.
Of roer in een kopje 1 eetlepel maizena met 1 deciliter melk tot een papje en roer dit door de afgegoten spitskool.

Recepten met spitskool

Voedingswaarde gekookte spitskool

per 100 gram:

Calorieen33 kcal
Koolhydraten4 gram
Vet0,6 gram
Vezels2,2 gram