Tuinbonen koken
Kooktijd 5 tot 15 minuten
Ga je tuinbonen koken, gebruik dan voor twee personen ongeveer 1 kilo tuinbonen in de dop.
Voorbereiding:
Dop de tuinbonen en was ze. Deze peulen gaan wat moeilijker open dan bijvoorbeeld doperwten, maar na een tijdje krijg je er vanzelf handigheid in.
Hoe en hoelang tuinbonen koken:
- Breng in een pan een laag water (ca 3 cm) met een scheutje melk* aan de kook.
- Voeg de bonen en een snufje zout toe, en breng het water weer aan de kook.
- Draai dan het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de bonen zachtjes gaar koken (jonge tuinboontjes ca 5 minuten, oudere exemplaren 10 tot 15 minuten).
- Giet de tuinbonen af en breng ze eventueel op smaak met nootmuskaat.
*Waarom tuinbonen koken met water en een scheutje melk?
De tuinbonen zelf zijn omhuld met een lichtgroen velletje, dat dikker is naarmate de bonen groter zijn. Omdat dit velletje ook na het koken hard en stug blijft, worden tuinbonen vaak gekookt in een mengsel van water en een beetje melk. De melk in het kookwater zorgt ervoor dat de de velletjes zacht worden.
Recepten met tuinbonen
Voedingswaarde gekookte tuinbonen
per 100 gram:
Calorieen | 45 kcal |
Koolhydraten | 4 gram |
Vet | 0 gram |
Vezels | 4,7 gram |
Foto: salvo / 123RF Stockfoto