Prei koken
15 minuten
Prei is een lekkere groente die je op diverse manieren kunt bereiden. Voor je begint met prei koken, is het belangrijk dat je de prei goed wast. Tussen de bladeren van de stengels bevindt zich namelijk aarde. Snijd met een scherp mes de wortel van de prei af en gooi deze weg. Verwijder het buitenste blad, deze is vaak erg taai. Snijd de stengel in stukken van ongeveer één centimeter, zodat je ringetjes krijgt. Was de preiringen goed in een vergiet (druk eventueel de ringetjes uit elkaar om alle zandresten te verwijderen). Doe de prei met een bodempje water in een pan, voeg een snufje zout toe en breng het aan de kook. Kook de prei gaar in vijftien minuten.
Hoe en hoelang moet je prei koken
- Verwijder het buitenste blad van de prei
- Snijd indien nodig het bovenste, donkergroene gedeelte af
- Snijd de prei in de lengterichting door tot halverwege het witte gedeelte
- Spreid de preibladeren als een waaier en spoel goed af onder de kraan
- Snijd de prei in stukken van 1 tot 2 cm, beginnende bij het groen
- Gooi het laatste stukje wit met de wortels weg
- Laat de prei vijftien minuten gaar koken in een laagje water
- Giet de prei af
- Maak met bloem of maïzena, melk en een scheutje azijn eventueel een papje voor de prei
Recepten met prei
Voedingswaarde gekookte prei
per 100 gram:
Calorieen | 27 kcal |
Koolhydraten | 3,8 gram |
Vet | 0 gram |
Vezels | 3,4 gram |