Hoelang garnalen koken
3-5 minuten
Garnalen die in de winkel worden gekocht worden meestal gebruikt om te roerbakken. Heb je echter zelf garnalen gevangen dan kun je deze eerst koken om de garnalen te desinfecteren. Dit doen de vissers meestal al direct aan boord van de boot. Zorg er dus voor dat je de garnalen zo snel mogelijk kookt. Vissers koken de garnalen overigens levend, dit komt de structuur van de garnaal ten goede.
- Vul een grote pan voor driekwart met water en voeg hier twee eetlepels zout aan toe
- Zet het water op het vuur en breng het water aan de kook
- Afhankelijk van de hoeveelheid garnalen laat je deze 3-5 minuten koken
- Giet de garnalen af en laat de garnalen afkoelen.
- Als de garnalen goed zijn afgekoeld kun je ze pellen
Garnalen roerbakken
Heb je garnalen in de winkel gekocht dan is het gebruikelijk dat je deze roerbakt. Tijdens het roerbakken verkleurt de garnaal van grijs en doorschijnend naar een licht roze. Deze verkleuring is te danken aan carotenoïden die door de verhitting vrijkomen. Roerbak de garnalen 2 a 3 minuten.
Hoe moet je garnalen pellen
Garnalen moeten eerst gepeld worden voordat je ze kunt eten. Zo pel je een garnaal:
- Pak met je rechterhand de staart en met je linkerhand de kop van de garnaal vast
- Duw de kop en staart zachtje naar elkaar toe
- Draai je rechterhand een kwartslag en trek voorzichtig aan de staart zodat deze los komt
- Trek vervolgens voorzichtig de kop los
- Verwijder eventueel het darmkanaal van de garnaal. Het darmkanaal is te herkennen aan in een zwarte streep in de garnaal.
Recepten met garnalen
- Wokgarnalen met Italiaanse groenten
- Spaghetti met knoflookgarnalen
- 'Thee' van visbouillon met zalm en garnalen
- Penne met tomaatjes & garnalen
- Spaghetti met kruidige garnalen en tomaatjes
- Met mie omwikkelde garnalen
- Rolletjes van serranoham en pesto met groene asperges en, garnalen
- Garnalen-limoencocktail
Voedingswaarde garnalen
per 100 gram:
Calorieen | 91 kcal |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 1,9 gram |
Vezels | 0 gram |