Ribeye bakken

5 minuten

Ribeye is een van de meest geliefde biefstuk soorten. Het is een stuk vlees uit een deel van de ribben van een rund. Vaak is een wat dikkere ribeye lekkerder dan de dunne. Net als de biefstuk word de ribeye over het algemeen rood of rosé gegeten. De bereidingstijd voor het bakken ligt rond de 5 minuten, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak (max. 4 minuten rood, max. 6 minuten rosé of max. 8 minuten gaar).

Wanneer je de ribeye uit de koelkast haalt, is deze vaak nog een beetje vochtig. Dep dit vocht even af met wat keukenpapier of een schone theedoek. Laat vervolgens de ribeye op kamertemperatuur komen (minstens 20 minuten uit de koelkast) anders word deze te mals bij het bereiden en word van binnen niet warm genoeg. Deze voorbereidingstips zullen de smaak zeker ten goede komen!

Hoe en hoelang moet je een ribeye bakken

  • laat de ribeye voor het bereiden eerst op kamertemperatuur
  • wrijf de ribeye aan beide zijden in met zout en peper (evt. knoflook)
  • verhit de boter, zorg dat de pan goed op temperatuur is (hoog vuur)
  • bak de ribeye met slechts één keer omdraaien 2 à 3 minuten per kant
  • laat de ribeye nog even nagaren voor het opdienen, evt onder aluminiumfolie

Gebruik voor het bereiden van een ribeye het liefst een spatel. Een vork geeft de kans dat er vocht uit je vlees loopt en dat wil je uiteraard niet hebben. Belangrijk is ook dat je het vlees in de pan goed in beweging houdt, dit om aanbranding te voorkomen. Om te controleren of je ribeye goed is gebakken kun je er op drukken met een spatel of een lepel. Als je het stukje vlees nog goed kan in drukken, dan is deze nog rood van binnen, mocht het iets moeilijker gaan dan is deze rosé.

Een ribeye bakken is dus snel gebeurd. In enkele minuten staat er een heerlijk stukje vlees op tafel.

Voedingswaarde

per 100 gram:

Calorieen155.1 kcal
Koolhydraten0 gram
Vet8,3 gram
Vezels0 gram
Eiwitten20,1 gram