Coquilles bakken
1 minuut bakken per zijde
Een coquille is het witte vlees wat zich in een Sint-Jakobsschelp bevindt. Het vlees is zeer smakelijk en ze kunnen worden gebakken, gestoofd en gegrild. Heel vers kunnen ze ook rauw worden genuttigd. Pelgrims die het bedevaartsoord Santiago de Compostella bezoeken lopen met een schelp als ketting om hun nek omdat de apostel Jacobus daar zou zijn begraven. Ook nemen ze coquilles mee naar huis als bewijs van hun bezoek.
Er zijn diepgevroren coquilles te koop en ook coquilles in een pot. Echter niets gaat boven een verse coquille. Deze controleer je door te kijken of de schelpen goed op elkaar aansluiten. Dat is het bewijs van een vers en levend product. Na het openen zie je de spier die de schelpen bij elkaar houdt zichtbaar samentrekken. Kleine coquilles hebben de naam Petoncles, en bevatten weinig vlees.
De verse coquille moet eerst worden geopend. Volg hiervoor onderstaande stappen.
- Leg de schelp met de bolle kant in de hand.
- Steek een mes horizontaal tussen de 2 schelpen.
- Snij de pees door die de schelpen verbind.
- Verwijder alles behalve het witte vlees en de rode kuit.
- Spoel de schelp schoon.
Coquilles bakken is een delicaat proces omdat ze maar kort warmte nodig hebben en de ogen van de kok belangrijk zijn om de garing te controleren. Een goede coquille combineert een lichtzoete smaak met accenten van noot.
- Verwarm een pan of hete plaat.
- Laat de spier in een schelp zitten
- Dep de coquille goed droog
- Druk de coquille met de schelp op de plaat of pan.
- De bovenkant mag licht bruinen.
- Het vlees moet licht doorschijnend blijven.
Natuurlijk kan het vlees ook om en om gebakken worden zonder schelp. Reken dan ongeveer op 1 minuut baktijd per kant. Indien het vlees echt wit kleurt dan is het te lang gebakken en zal droger smaken.
Voedingswaarde gebakken coquilles
per 100 gram:
Calorieen | 83 kcal |
Koolhydraten | 2,4 gram |
Vet | 0,8 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 17 gram |