Koolraap koken

20 minuten

De koolraap is van oorsprong een kruising tussen een kool en een knolraap. De Koolraap is de wortel van een plant waarvan het jonge blad, met de naam snijmoes of snijkool, ook gegeten kan worden. Het wordt voor zowel menselijke consumptie als voor diervoeding verbouwd. Hoewel de meeste supermarkten de koolraap nog wel verkopen, vaak al geschild en gesneden, is de consumptie dusdanig laag dat de koolraap tot de ‘vergeten groenten’ wordt gerekend. Net als bijna alle koolsoorten is de koolraap zeer rijk aan vitaminen. De smaak van koolraap is zacht, zoetig met een sterke aromatische geur.

Koolraap wordt altijd gekookt of gestoofd. Bereiding in de magnetron is ook mogelijk.
Een koolraap is goed als hij droog en hard aanvoelt. Hij mag niet beschadigd zijn en heeft een grove groengele schil. Indien een koolraap op een koele plaats wordt bewaard is hij wel een maand houdbaar. Eenmaal aangesneden en afgedekt is hij in de koelkast nog een dag of vier te bewaren.

Hoe en hoelang moet je Koolraap koken

  • Snij de koolraap in plakken van ongeveer 1 cm dikte.
  • Schil de plakken en snij ze in gelijkmatige blokjes.
  • Reken op 250 tot 300 gram per persoon.
  • Kook ze in weinig water gaar.
  • Giet het water af.
  • Breng naar wens op smaak met nootmuskaat, boter of een klein beetje suiker.
  • Hou een kooktijd aan van 20 minuten.

Eenmaal gekookt, of rauw na ongeveer 3 minuten blancheren is een koolraap zeer goed in te vriezen en zeker een jaar houdbaar bij een temperatuur van -18 graden. Het is altijd een lekkere groente die prima met kaas kan worden gecombineerd of met traditionele vleessoorten als saucijzen, rookworst en ham. Koolraap is de perfecte traditionele combinatie van het nationale Schotse recept haggis.

Voedingswaarde koolraap

per 100 gram:

Calorieen24 kcal
Koolhydraten5 gram
Vet0,2 gram
Vezels2,5 gram
Eiwitten1 gram