Spaghetti koken

Kooktijd 9-11 minuten

Om 500 gram gedroogde spaghetti goed te koken, gebruik je ongeveer 4 liter water in een grote pan.Voeg aan het water een beetje zout toe. Let op dat je de spaghetti zeker niet te lang kookt, want dan plakt het aan elkaar en kun je opnieuw beginnen. Proef tegen het einde van de kooktijd een paar keer en bepaal op die manier wanneer het precies goed is.

Hoe en hoelang spaghetti koken:

  • Breng allereerst het water aan de kook.
  • Zet de spaghetti rechtop in de pan, laat deze even zacht worden en duw de spaghetti verder onder water.
  • Laat de spaghetti 11 minuten onder af en toe roeren zachtjes koken.  Als je wat stevigere spaghetti wilt laat je de spaghetti 9 a 10 minuten koken.
  • Na het koken de spaghetti in een vergiet laten uitlekken. Spoel de spaghetti in het vergiet eventueel nog even kort af met een beetje lauwwarm water (tegen vastplakken), en schud de pasta nogmaals goed uit.
  • Doe de spaghetti dan terug in de pan, en roer er eventueel een scheutje olijfolie doorheen. Dit geeft niet alleen extra smaak, maar helpt ook tegen het vastplakken.

Tip: de spaghetti nooit laten schrikken met koud water, want dan spoel je de zetmeel weg, en dat gaat ten koste van de smaak.

Recepten met spaghetti

Voedingswaarde gekookte spaghetti

per 100 gram:

Calorieen142 kcal
Koolhydraten27,7 gram
Vet0,9 gram
Vezels1,4 gram