Tartaar bakken

2-6 minuten

Tartaar is van origine fijngehakte of fijngemalen rauwe biefstuk. Tegenwoordig wordt er ook vaak ‘rundertartaar’ verkocht. Dit is over het algemeen niet gemaakt van biefstuk, maar van een ander mager stuk van de rund. Rundertartaar is goedkoper, maar helaas ook anders van smaak dan tartaar van biefstuk. Het bakken van beide soorten tartaar is nagenoeg hetzelfde.
Tartaar is dus mager rundvlees wat neutraal van smaak is en eventueel rauw gegeten kan worden (mits vers). Tartaar bakken is vrij eenvoudig en snel klaar.

Hoe en hoe lang bak je een tartaar?

  • Als je tartaar gemaakt van biefstuk hebt leg je het vlees een kwartier voor het bakken uit de koelkast. Als je biefstuk direct uit de koelkast bakt, ‘schrikt’ het vlees. Hierdoor trekken de vezels samen en krijg je taai vlees.
  • Breng de tartaar op smaak met wat peper en zout. Paprikakruiden worden ook wel eens gebruikt om de tartaar op smaakt te brengen.
  • Laat een koekenpan met boter goed heet worden.
  • Zodra de pan goed heet is en de boter gesmolten leg je de tartaar in de hete koekenpan.
  • Bak de tartaar in ongeveer 2-6 minuten klaar. Hoe lang je de tartaar precies moet bakken is afhankelijk van hoe jij hem lekker vind. Wil je hem rosé dan bak je hem vrij kort, eet je tartaar graag doorbakken dan bak je het wat langer. Het is helaas wel zo dat hoe langer je de tartaar bakt, hoe droger hij van structuur wordt. Tartaar bakken doe je bij voorkeur niet te lang.
  • Heb je gekozen voor tartaar van biefstuk dan kun je het nog 2 minuten laten rusten op een bord en dan afgedekt met aluminiumfolie. Hierdoor verspreiden de sappen zich nog door het vlees, waardoor het nog malser wordt. Bij rundertartaar is dit niet nodig.

Voedingswaarde

per 100 gram:

Calorieen127 kcal
Koolhydraten0 gram
Vet4,4 gram
Vezels0 gram
Eiwitten21,8 gram