Schol bakken
10-15 minuten
Schol is een lekkere en makkelijk te bereiden vis. Schol is een zogenaamde ‘witvis’ dus gezond en voedzaam en vanwege de neutrale smaak makkelijk te combineren.
U kunt de schol gefileerd kopen bij zowel de supermarkt als de visboer. Wel is de smaak meestal enigszins achteruitgegaan. Het allerlekkerste is het toch om een hele scholvis te kopen en die zelf schoon te maken. Vaak zijn de ingewanden er al uitgehaald en anders doet de visboer dat graag voor u.
Het schoonmaken van de vis duurt ongeveer 5 minuten. Een schol bakken duurt tussen de 10 en 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis.
- Snijd met een scherp mes de kop van de vis.
- Haal alle ingewanden eruit en spoel de buikholte zeer goed na met ruim stromend water.
- Knip met een schaar de vinnen van de vis.
- Dep de schol droog met keukenpapier.
De schol bakken
- Besprenkel de schol aan beide zijden met peper en zout.
- Doe een klont boter of margarine in de pan en vul dit aan met een flinke scheut zonnebloemolie.
- Als de boter begint te bruissen, legt u de schol voorzichtig in de pan.
- Laat de vis op een matig vuur 5 minuten bakken
- Als de vis aan de randen lekker bruin wordt, en de vis makkelijk los laat van de pan, draait u hem voorzichtig om.
- Laat ook de andere kant nog 5 minuten bakken.
Smullen maar!
Tip 1: Snijd een citroen aan plakjes, knip wat peterselie en klein en serveer deze bij de gebakken schol.
Tip 2: Als de schol in de pan ligt, laat hem dan even met rust. Meestal plakt vis even aan de pan, en dan is de verleiding groot om met een pannenkoekmes te proberen de vis van de pan los te maken. Als u even wacht, een paar minuten, zult u merken dat de vis vanzelf los komt.
Voedingswaarde gebakken schol
per 100 gram:
Calorieen | 179 kcal |
Koolhydraten | 1,5 gram |
Vet | 10 gram |
Vezels | 0 gram |
Eiwitten | 21 gram |