Artisjok koken
25 minuten
Hoewel artisjok een groente is, heeft het meer weg van een bloem. Artisjok is daarom een mooie groente om op te dienen. Artisjok koken is niet moeilijk, maar vergt wel wat voorbereiding.
Naast de artisjok heb je ook een citroen nodig. Dankzij het citroensap behoudt de groente zijn mooie groene kleur.
Hoe en hoelang artisjok koken:
- Zet een grote pan water op het vuur en breng het water aan de kook
- Snijd de steel van de groente af
- Scheur de onderste harde en taaie bladeren van de artisjok af tot je bij de zachte bladeren van de artisjok beland.
- Snijd de citroen in 4 partjes en leg deze in het kokende water
- Leg de artisjok in de pan en bedek met een bord zodat ze goed onder blijven
- Laat 25 minuten koken
- Haal de artisjokken uit de pan
- Druk de bladeren van de groente uiteen en verwijder de kegel van paarse blaadjes in éen keer
- Schraap het hooi er uit met een lepel
- Serveer de artisjok warm of koud
Je kunt de artisjok op gaarheid controleren door een mes in de onderkant van de artisjok.
Als het mes er makkelijk in en uit glijdt is de groente gaar.
Recepten met artisjok
- Artisjok-basilicummousse met Parmaham
- Penne met artisjok, ricotta en spek
- Bulgursalade met artisjok, dragon en salami
- Carpaccio met artisjok en rucola
- Beenham met fijngesneden artisjok en walnotendressing
- Pizza met ham en artisjok
- Kruidensalade met carpaccio en artisjok
- Gratin van artisjok en tuinbonen
Voedingswaarde artisjok
per 100 gram:
Calorieen | 52 kcal |
Koolhydraten | 9,5 gram |
Vet | 0,1 gram |
Vezels | 1,5 gram |
Foto: ppi09 / 123RF Stockfoto