Pastinaak bereiden
10 minuten
Pastinaak is een smaakvolle groente en is de wortel van een plant uit de schermbloemen familie. De wortel is een groot deel van het jaar verkrijgbaar, maar wordt traditioneel als wintergroente gezien. De groente leent zich door de kruidige smaak voor veel gerechten. Pastinaak bereiden is erg eenvoudig. De beste aanpak is de buitenkant van de wortel dunnetjes met een schilmesje verwijderen, in ieder geval zodat alle aarderesten eraf zijn. Vervolgens is de wortel naar keuze op te snijden. Omdat de wortel smal toeloopt kan het lastig zijn gelijke blokjes te snijden. De makkelijkste methode is de wortel in de lengte in tweeën snijden. Deze delen snij je vervolgens ook weer in de lengte in tweeën, waarna je over dwars blokjes van gelijke grootte kunt snijden.
- Verwijder de plantresten aan de bovenkant
- Schil de wortel dun zodat er geen aarderesten meer aan zitten
- Snij de wortel in blokjes
- Breng een kleine hoeveelheid water met een beetje zout aan de kook
- Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten gaar op een zacht vuur
Wanneer de pastinaak gaar is, kun je deze verwerken in verschillende gerechten. Het is ook mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je een eenpansggerecht maakt, de rauwe pastinaak samen met de overige groenten tezamen te koken. Pastinaak combineert met nagenoeg alle groenten en geeft traditionele recepten een vernieuwde smaak. Wanneer je de pastinaak hebt gekocht, is het aan te raden de wortel binnen één à twee dagen na aankoop te verwerken omdat deze anders vrij snel uitdroogt.
Recepten met pastinaak
Voedingswaarde gekookte pastinaak
per 100 gram:
Calorieen | 89 kcal |
Koolhydraten | 17 gram |
Vet | 0,5 gram |
Vezels | 5,0 gram |