Haricots verts koken
4-6 minuten
Haricots verts worden ook wel Franse boontjes genoemd. Ze zijn herkenbaar aan hun rechte, smalle vorm, en wat donkerder van kleur dan de gewone sperzieboon. Ze worden vaak als delicatesse beschouwd door hun fijne smaak.
Haricots verts moeten stevig zijn, zonder beschadigingen en gemakkelijk knappen. Als ze niet te lang worden gekookt zijn ze een beetje krokant met een vleugje zoet. Daarom zijn ze uitermate geschikt om, kort gekookt, te worden verwerkt in salades of andere gerechten. Ook wokken in een roerbakschotel is een perfecte toepassing. Maar of je ze kookt, roerbakt, of roostert, dit kun je het beste kort doen, zodat de knapperigheid van de bonen behouden blijft. Ze kunnen beter niet rauw worden gegeten, want ze bevatten toxine, dat verdwijnt door de haricots verts te koken.
Reken ca. 225 gram haricots verts per persoon voor een portie.
Hoe moet je haricots verts koken:
- was de bonen en snijd de steelaanzet van de boontjes af
- kook ze in 4 tot 6 minuten, in weinig water, met wat zout
- afgieten en een klontje roomboter toevoegen
- bestrooien met wat geraspte nootmuskaat of bonenkruid.
Je kunt haricots verts op diverse manieren serveren:
- kort gekookt in een salade
- met een plakje ontbijtspek omwikkeld en even aangebakken in de koekepan
- zonder zout gekookt, en met uitbakken spekjes door de boontjes
- met een eetlepel kruidencreme erdoor ook heerlijk over spagetti of tagliatelli
Recepten met haricots verts
Voedingswaarde haricots verts
per 100 gram:
Calorieen | 44 kcal |
Koolhydraten | 6,1 gram |
Vet | 0,3 gram |
Vezels | 3,8 gram |